Energielabel gebouwen
Het doel van de overheid bij het uitgeven van het energielabel is om bedrijfsgebouweigenaren te stimuleren en bewust te worden over wat de mogelijkheden zijn voor een comfortabel en energiezuinig bedrijfsgebouw.
Het energielabel laat u in één keer duidelijk zien hoe energiezuinig uw bedrijfsgebouw is. Het label geeft met klasse aan, van label A++++ zeer zuinig tot label G zeer onzuinig, hoe energiezuinig uw gebouw is. Energiebesparing van uw bedrijfsgebouw heeft een aantal grote voordelen, zoals: een besparing van de maandelijkse lasten, meer comfort, mogelijk stijgt de waarde van uw gebouw en heeft uw bedrijfsgebouw minder CO2-uitstoot waarbij u bijdraagt aan een beter klimaat.
Een (utiliteits)gebouw moet op een transactiemoment, verkoop, verhuur of oplevermoment voorzien zijn van een geldig energielabel.
Het energielabel is verplicht bij gebouwen met de volgende gebruiksfuncties of een combinatie van deze gebruiksfuncties:
- Kantoor
- Gezondheidszorg (klinisch en niet-klinisch)
- Bijeenkomst
- Onderwijs
- Sport (verwarmd en matig verwarmd)
- Logies
- Cel- en winkelfunctie
Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u deze per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in de laatste versie van het Bouwbesluit 2012.
Het bevoegd gezag treedt op als handhaver bij overtreding van de Energielabel C-verplichting. Het bevoegd gezag is meestal de gemeente waar het kantoorgebouw is gevestigd.
Uitzonderingen op de Energielabel C-verplichting voor de kantoorgebouwen zijn:
- Energielabel C-verplichting is niet van toepassing op een kantoorgebouw met een gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties kleiner dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van het gebouw waarvan het kantoorgebouw deel uitmaakt.
- Indien het kantoorgebouw als de totale gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het kantoorgebouw of in het gebouw waarvan het kantoorgebouw deel uitmaakt kleiner is dan 100 m².
- Monumenten zoals bedoeld in de Monumentenwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
- Wanneer de maatregelen, die nodig zijn om de bedoelde energieprestatie te realiseren voor 1 januari 2023, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar worden maatregelen genomen die een terugverdientijd hebben tot en met 10 jaar. In die gevallen kan worden volstaan met de daarbij behorende energie-index.
Met de invoering van de NTA 8800 per 1 januari 2021 wordt het energielabel vanaf die datum bepaald via deze nieuwe berekeningsmethode. Deze energielabels blijven 10 jaar geldig.
Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft? Doe dan de check op de website EP-online.
Belangrijke info:
Uw kantoor heeft een energielabel A t/m C
Met een geldig energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft echter naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Momenteel bestaan er verschillende financiële regelingen die u daarbij ondersteunen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast energiebesparende maatregelen te onderzoeken en gebruik te maken van de natuurlijke momenten. Let bij uw huidige energielabel op de geldigheidsduur van 10 jaar.
Uw kantoor heeft een energielabel D t/m G
Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Kies een natuurlijk moment om de energiebesparende maatregelen door te voeren, maar houd daarbij rekening met het feit dat uw kantoor op 1 januari 2023 een geldig label C moet hebben. U kunt hiervoor een maatwerkadvies inwinnen bij ons als erkend energieadviseur. Misschien kan uw pand met weinig ingrepen zelfs direct de stap maken naar energielabel A of B?
Uw pand heeft geen label
U kunt advies inwinnen bij ons als erkend energieadviseur om een energielabels te laten opstellen. Wij kunnen als adviseur een opname ter plaatse uitvoeren, een labelberekening maken, het label registreren en afmelden bij het RVO (overheid). Tot slot ontvang u het energielabel per mail. Energielabels blijven 10 jaar geldig. Let er wel op dat u per 1 januari 2023 een geldig en geregistreerd energielabel C nodig heeft voor uw kantoorgebouw.